top of page

#4 Charytatywne Garowanie

Były łzy i to niemałe. Łzy wzruszenia, podziwu i szczęścia. Szczęścia bo po raz kolejny mogliśmy być cześcią tego wydarzenia i w ten sposób pomóc fundacji.

To wyjątkowe wydarzenie kulinarne za każdym razem gromadzi wybitnych szefów kuchni, którzy przygotowują dla gości niezapomniane dania. Tak było i tym razem.



To była nie tylko kolacja, która może być czymś więcej niż tylko wykwintnym posiłkiem, to było spotkanie przy stole czyli tak jak ks. Jan Kaczkowski kochał najbardziej. Kochał jeść, być blisko ludzi, kochał pomagać. My też kochamy jeść, tworzymy najlepsze produkty i podajemy dalej aby cieszyły podniebienia naszych odbiorców.



Podczas tego wieczoru 9 lutego w Gdańskim hotelu Hilton swoje umiejętności zaprezentowali: Sebastian Cichy, Dawid Bielecki, Przemek Woźny, Krystian Sosnowski, Jacek Koprowski, Anatolii Dobrovolskyi, Dominik Karpik i Patryk Galewski. O deser zadbała Nina Nawrocka oraz podopieczni Projektu PAKA-INNE GAROWANIE. A całość oprawiona była ogromem dobrej energii.


Wszystkie kolacyjne dania zostały przygotowane na najwyższym poziomie i z najwyższej jakości składników. Wśród składników znalazł się nasz pstrąg i kawior z pstrąga.


Przystawka rybna - pstrąg z Zielenicy w galarecie został starannie przygotowany przez Krystiana Sosnowskiego i Sebastiana Cichego. Ach!, co to było za danie. Pstrąg smakował wyśmienicie, aż niewiarygodnie. To przykład jakie cuda można zrobić w kuchni przy tak tradycyjnym daniu jak pstrąg w galercie - to odczarowanie przepisu.



Całosć dopełniła dekoracja - ten doskonale przygotowany pstrąg został udekorowany chipsem i kawiorem z pstrąga. Danie wyglądało i smakowało bajecznie.



Kolejnym daniem, w którym użyty został nasz produkt, była przystawka mięsna. I tu można się zdziwić, ale dekoracja kawiorowa pasuje również do dania mięsnego. Dawid Bielecki i Przemek Woźny przygotowali tatara z sarny. To doskonały przykład, jak można połączyć dziczyznę z produktem rybnym, tworząc wyjątkowe połączenia smakowe. Delikatność tatara z sarny doskonale komponowała się z wyrazistym, lekko słonym smakiem kawioru z pstrąga, nadając daniu elegancji i głębi.



To świetna inspiracja dla szefów kuchni i restauratorów poszukujących nietuzinkowych doznań smakowych. Kawior z pstrąga z Zielenicy jest właśnie takim produktem.



Gospodarzem wydarzenia był Dominik Karpik – szef restauracji Mercato w Gdańsku, a prowadzącym już po raz kolejny – Paweł Gruba, który zadbał o wyjątkową atmosferę. Towarzyszył mu oczywiście Patryk Galewski – współzałożyciel projektu PAKA Fundacji im. ks. Jana Kaczkowskiego, który apeluje: „W naszej warsztatowni trwają intensywne prace adaptacyjne. Z dnia na dzień obserwujemy, jak powstaje miejsce, które przepełnione będzie uważnością na drugiego człowieka. Środki jednak mamy ograniczone, a rzeczy do zrobienia przybywa."


Dlatego, zgodnie ze słowami ks. Jana Kaczkowskiego, który mawiał „Jeśli masz i możesz, to się podziel”, pomagamy.


Zdjęcia jak zawsze piękne - dziękujemy @good.lookin.food




1 Comment


JoeR Enfo
JoeR Enfo
Mar 05

Jeden z moich znajomych polecił mi ten fajny i wysokiej jakości serwis, w którym mogłem kupić tanią wycieczkę po Czarnobylu - https://chernobylstory.com/pl/ . A więc jeśli również chcesz wziąć udział w tak wysokiej jakości i fajnej wycieczce po takim miejscu jak Czarnobyl, to radzę skorzystać z tej usługi!

Like
bottom of page