Nasza Zielenica

ZIELENICA - w 2001 roku w  tej małej wiosce we wschodniej części województwa zachodniopomorskiego, rozpoczęła się przygoda z hodowlą pstrąga.

Kilkadziesiąt  hektarów łąk z certyfikatem ekologicznym przy granicy Doliny rzeki Grabowa otula miejsce hodowli. Miejsce, gdzie kończy się dolina i zaczyna teren pagórkowaty, miejsce gdzie olbrzymie pokłady wody wybijają w źródła, które zasilają nasze stawy. Krystalicznie czysta, źródlana woda  jest najważniejszym walorem, dzięki któremu nasze pstrągi są wyjątkowe . 

 

Naturalna hodowla, dbałość o czystość i higienę środowiska wodnego,  wpływają na smak, kondycję i wygląd naszych ryb.

 

Pomysł  i misja rozwoju w kierunku „from farm to table” przyczyniła się do stworzenie przetwórni ryb, skoncentrowanej wyłącznie na obróbce własnego surowca.

Pierwszym produktem był pstrąg wędzony na ciepło, uhonorowany tytułem Doceń Polskie, kolejnym filet z pstrąga, wędzony na zimno, następnie przebojem został kawior pozyskiwany ze stada naszych samic.

 

Stale się rozwijamy, poszukujemy nowych  możliwości opakowań, sposobów dostaw, nowych ścieżek w przetwarzaniu produktów i ich wykorzystaniu. Na prośby Szefów Kuchni wędzimy miód, masło, skóry czy kręgosłupy rybie. Pozyskujemy wątróbkę i hodujemy raki.

W wodzie źródlanej i potokowej 

hodujemy ryby wysokiej jakości, bogate w zdrowie i smak

Doceniają nas...

Logotyp_DP_Top_produkt.jpg
DOCEŃ POLSKIE

dla produktu pstrąg wędzony

wysalany w solance kołobrzeskiej

042383_r0_620.jpg
DOBRY PRODUKT

dla produktów pstrąg wędzony,

pstrąg filet wędzony

food_show_star_produkt_logo.jpg
FOODSHOW STAR

dla produktu kawior wędzony jako

najlepszy produkt dla sektora HoReCa

Wychodząc naprzeciw potwierdzeniu tożsamości i jakości naszych ryb pokonaliśmy z sukcesem wieloletni proces uzyskania dla części naszej hodowli biocertyfikatu.

 

Naszą motywację stanowi klient, który degustuje najwyższej jakości produkt. Osoba, która świadomie wybiera naszą markę w menu restauracyjnym, wierząc w surowiec i sztukę podania przez Szefa kuchni.

 

Mamy to szczęście, że odnajdujemy się wzajemnie z tymi restauracjami, w których priorytetem jest wyjątkowość, dbałość o produkt i zaangażowanie i styl życia.

Wspólnie pokazujemy walory kuchni polskiej, lokalnej,  zdrowej.

Add a Title
Add a Title

Describe your image

press to zoom
Add a Title
Add a Title

Describe your image

press to zoom
Add a Title
Add a Title

Describe your image

press to zoom
Add a Title
Add a Title

Describe your image

press to zoom
1/4
dziedzictwo.jpg
DZIEDZICTWO KULINARNE

dla produktu kawior wędzony jako 

najlepszy produkt dla sektora HoReCa

JEDNO GOSPODARSTWO – DWA OBIEKTY PSTRĄGOWE

Działalność gospodarstwa opiera się w dwóch wysoko wyspecjalizowanych ośrodkach pstrągowych, są to :

  • obiekt narybkowy, zarybieniowy w Lejkowie, (rok bud. 1991)którego działalność w 100 proc skierowana jest na przygotowanie do sprzedaży i dalszych zarybień narybku pstrąga tęczowego. Oferta obejmuje narybek w każdym garmażu, w szczególności od 15 do 120 g/szt. Doskonałe warunki hydrologiczne, źródlana, głębinowa woda o niskiej zawartości żelaza pozwala na produkcję zdrowego, silnego narybku. Nie ulegająca wahaniom w skali roku temperatura wody, stwarza warunki do nieprzerwanej sezonowo produkcji, w związku z powyższym jako jedyni oferujemy stałą, całoroczną sprzedaż pstrąga tęczowego w każdym garmażu, głównie od 20 do 80g/szt Roczna sprzedaż wynosi ok. 70 ton narybku pstrąga.
     

  • obiekt pstrągowy w Zielenicy(rok bud 2001), jest miejscem kontynuacji chowu pstrąga od przewiezionego narybku z Lejkowa w wielkości ok. 40g do ryby konsumpcyjnej ok. 400g. Czysta woda, niezanieczyszczone środowisko, obszar natura2000, sąsiedztwo ekologicznego gospodarstwa rolniczego, dają doskonałe warunki do odchowu odpornych i smacznych ryb.

WŁASNA PRZETWÓRNIA

Zielenica to również niewielka lecz nowoczesna przetwórnia wyłącznie własnego surowca, spełniająca najwyższe wymogi sanitarno-weterynaryjne, z systemem HACCP. Tu przetwarzamy, wędzimy, pakujemy i przygotowujemy nasze ryby dla klientów.

 

DOSTAWA – ZE STAWU NA STÓŁ

W trosce o to, by klient otrzymywał od nas produkt ultraświeży, zorganizowaliśmy również system dostaw ryb pomijający ich magazynowania w łańcuchu chłodniczym, w trybie just in time – ze stawu na stół.