top of page

Przyszłość branży rybnej na talerzu

  • biuro9973
  • 6 dni temu
  • 2 minut(y) czytania

Zaktualizowano: 5 dni temu

Targi Seafood Expo Global to największe i najbardziej prestiżowe wydarzenie branży rybnej i owoców morza na świecie. Odbywają się corocznie, obecnie w Barcelonie, w centrum wystawienniczym Fira Barcelona Gran Via. Tegoroczna, już 31. edycja, miała miejsce w dniach 6–8 maja 2025 roku i zgromadziła rekordową liczbę 2 187 wystawców z 87 krajów, zajmując łącznie ponad 51 000 m² powierzchni.



Seafood Expo Global/Seafood Processing Global w Barcelonie to prezentacja najnowocześniejszych innowacji, technologii oraz najnowszych trendów, które napędzają przyszłość globalnego przemysłu ryb i owoców morza. Pojechałyśmy tam, aby zobaczyć, jak rozwija się branża, porozmawiać o jej przyszłości oraz poznać najnowsze trendy w hodowli i najnowszy sprzęt. Zdecydowanie warto być na bieżąco z najnowszymi osiągnięciami w branży.



Dużo było pstrąga – a to nas najbardziej interesowało. Widać, że świat idzie w dobrym kierunku - zdrowym kierunku. Jedna z takich hodowli przykuła naszą uwagę tak bardzo, że nie mogłyśmy oderwać wzroku od stoiska. Na pewno o niej jeszcze Wam opowiemy.


Podczas targów, jak to zwykle bywa, przyznawane są nagrody. Ku naszemu zaskoczeniu okazało się, że nagroda Best Horeca Product to TROUT BACON – a crispier way to enjoy fish. To bekon, ale zdrowszy, bo z pstrąga, łatwy do przygotowania w domu czy w restauracji. Wystarczy plaster naszego wędzonego na zimno pstrąga łososiowego upiec w piekarniku lub w urządzeniu air fryer przez 10 minut, albo usmażyć na patelni czy w głębokim tłuszczu. Na koniec pozostaje już tylko cieszyć się bekonem z pstrąga, który idealnie zastępuje prawdziwy bekon np. w burgerze.



Podsumowując, targi światowe to kluczowe wydarzenie i okazja do spotkań z hodowcami z najdalszych zakątków świata. To nowoczesne innowacje, technologie i najnowsze trendy kształtujące przyszłość globalnego przemysłu rybnego.

Za rok też planujemy tam być.



 
 
 

Comentários


bottom of page